O krakowskiej – i nie tylko – tradycji kulinarnej
2019-06-29

Koło Gospodyń Wiejskich „Kryspinianki” było gospodarzem wyjątkowych warsztatów kulinarnych pn. „Maczanka krakowska na kukiełce lisieckiej”. W spotkaniu uczestniczył m.in. wojewoda małopolski Piotr Ćwik, a także przedstawiciele władz samorządowych.

Tytułowe danie, jak głoszą niektóre źródła, było przysmakiem mieszkańców Krakowa już pod koniec XIX wieku. Składa się z bułki polanej sosem spod mięsa, nadzianej pieczoną karkówką lub schabem z kminkiem.


Koło Gospodyń Wiejskich z Kryspinowa kultywuje tradycję i szerzy wiedzę m.in. o kulinarnych wartościach Małopolski – zarówno wśród jej mieszkańców, jak i turystów przebywających w naszym województwie. Przygotowane podczas warsztatów potrawy powstały z produktów lokalnych i w oparciu o tradycyjne przepisy.

KryspiniankiKryspinianki2
Podziel się:
wstecz    do góry     drukuj